уторак, 29. октобар 2013.

НАУЧИТЕ ДЕТЕ ДА НОВАЦ НЕ ПАДА СА НЕБА




Pravo vreme
Psiholozi tvrde da se deca uče vrednosti novca mnogo pre adolescencije, a najvažnije je naučiti ih da cene novac i da shvate da on ne pada s neba. Detetu od tri do pet godina dajte sumu za koju može sebi da kupi omiljeni slatkiš i da plati vožnju u luna-parku. U tom uzrastu deca treba da nauče da se za novac dobija neka usluga ili roba. I to je sasvim dovoljno.
Period od šest do 12 godina je pravo vreme kada dete treba da savlada veštinu kupovine i kontrolisanje kusura. Školarcima treba da odredite nedeljni džeparac u skladu s njegovim školskim potrebama, ali i s vašim kućnim budžetom. U ranim tinejdžerskim godinama neka deca već zarađuju prvi novac, a druga brižljivo skupljaju džeparac ili pare koje su dobila za rođendan, pa ga potom troše za rođendanske poklone, na letovanju, za sportske aktivnosti i slično.
Zarada se najviše ceni
Svakako treba da znate kojoj sumom tinejdžer raspolaže i kako planira da potroši novac. Predočite mu sve prednosti štednje i stimulišite ga da bude odgovoran prema novcu.
Deca koja novac "zarađuju" zahvaljujući kućnim poslovima, ili honorarnim radom tokom raspusta u tinejdžerskom uzrastu, biće štedljivija od onih koji dobijaju džeparac, pokazalo je istraživanje Univerziteta Šefild koje je obuhvatilo 3.200 dece između 11 i 15 godina. Ako želite da vaše dete ima zdrav odnos prema novcu, da ne bude raspinik i da ume da štedi, nemojte mu davati džeparac već ga naučite da zarađuje.
Deca koja imaju honorarni posao tokom leta, kao tinejdžeri, više će štedeti kad odrastu nego oni koji novac "za sladoled" dobijaju od roditelja. Ne samo što će znati da štede, deca će odgovornije raspolagati novcem, ukoliko počnu da zarađuju u tinejdžerskom dobu. Na to utiču i potrošačke navike roditelja. Iz kuće "rasipnika" teško će izaći osoba koja zna da štedi.
Najlakši način da naučite svoje dete kako da štedi je taj što ćete mu to pokazati svojim primerom. Evo nekoliko jednostavnih načina, da vaše dete počne da vrednuje novac kao i vi.
1. Nagradite štednju
Na svaki dinar koji vaše dete stavi u kasicu prasicu, vi dodajte novac. Kad su mali, sigurno ćete svaki put kada dete uštedi moći da duplirate tu sumu, ali kako budu starija, smanjite taj iznos na 50 ii 25% sume koju vaša deca izdvajaju za štednju.

2. Podstaknite dete da štedi za cilj
Ako dete želi neku skupu igračku to možete iskoristiti kao sjajan način da detetu objasnite kako funkciniše štednja. Recite mu da nemate dovoljno novca da kupite igračku sada, ali da možete zajedno tu igračku kupiti za nekoliko meseci ako štedite. Napravite štedni plan i pomozite detetu da ga ostvari. Ohrabrite ga da novac koji dobije od rođaka, na primer, stavi u kasicu i objasnite mu da će tako brže doći do zacrtanog cilja.
3. Napravite listu želja
Zajedno sa detetom napravite listu želja. Pravite štedni plan za ispunjenje tih ciljeva i krenite da ih realizujete. Tako ćete pomoći detetu da bolje shvati protok vremena i činjenicu da nam sve uvek nije dostupno. Naučiće da vremenom ostvaruje svoje ciljeve. Svaki put kada ostvari neku želju, nagradite ga nekom nenovčanom nagradom: nalepnicom, igračkom, izletom. Stvorite kod deteta naviku da se dobro oseća kada štednjom postigne ono što želi.
4. Štedite zajedno sa svojim detetom
Imajte i vi svoju kasicu prasicu i svoje ciljeve. Štedite pred decom i sa njima. Tako će štednju prihvatiti kao nešto najnormalnije.
5. Naučite decu da pametno troše
Štednja radi štednje nije ni funkcionalna ni privlačna. Ako kažete detetu da štedi da bi imao novac, to za njega ništa neće značiti. Kada dete učite štednji, paralelno treba da ga učite tome kako da taj novac troši. Naravno i trošenju novca treba prići mudro. Objasnite mu da ne mora da kupi samo ono što u tom trenutku smatra da je lepo, već da potroši novac i na nešto što je korisno. Da investira u sebe.
6. Dopustite im da pogreše
Kada dobiju novac i žele da ga potroše, pustite ih da pogreše. Na greškama će najbolje naučiti da li su ispravno postupili sa novcem koji su imali. Nećete morati da ih "gnjavite" pričama kako potrošiti sav novac nije dobro, jer oni pošto ne moraju da zarađaju i imaju vas, to ionako neće razumeti. Dozvolite im da potroše novac na neku glupost i da shvate da su mogli pametnije da ga upotrebe. Ipak, budite spremeni da im budete vodič za upravljanje novcem kad god im je pomoć potebna.
7. Dozvolite deci da zarade novac
Za vreme letnjeg raspusta, kada nemaju puno obaveza u školi možete dete naučiti kako da zaradi novac. To ne znači da odmah trebate da zaposlite dete kod nekog prijatelja i svalite na njega težak osmočasovni rad. Možete svojoj devojčici na primer, pokazati kako da napravi nakit i kako da ga proda.
8. Uključite dete u planiranju kućnog budžeta
Ako pravite rođendansku zabavu, uključite dete u pravljenju finansijskog plana. Podučite ga kako planirate troškove za prijatelje i rođake koje ćete pozvati na zabavu i ohrabirite dete da zajedno sa vama izračuna koliko će biti potrebno novca da se plati deo zabave za prijatelje koje ono planira da pozove.

9. Naučite decu prihodima i rashodima
Reći ćete: moje dete nema prihod. Ali varate se. Sav novac koji dajete vi, vaši rođaci ili prijatelji je neki prihod koji vaše dete ostvaruje. To što ne zarađuje novac, nije razlog da ga ne naučite da novac "ne raste na drvetu", već da je on cena vašeg rada. Uključite dete u priču o porodičnim finansijama, kako bi shvatilo razliku između obaveznih troškova, kao što su računi za komunalije, i troškova koji mogu da se odlože, kao što je na primer, kupovina novog bicikla. Što pre deca budu naučila razliku između prihoda i rashoda, to će pre početi da cene vrednost novca koji dobiju i pametnije će njime raspolagati.

10. Naučite decu šta znači biti u dugu
S obzirom da ne zarađuju novac i da im novac dajete bez zahteva da bude vraćen, deca teško shvataju koncept duga. Oni ne razumeju zašto je vama skupo da koristite kreditnu karticu i zašto ne možete da dignete kredit da biste im kupili ono što žele. Ne razumeju ni zašto računi moraju da se plate na vreme. Kako biste to promenili, počinte da učite decu tome da troše novac koji imaju. Objasnite im negativne strane zaduživanja i upadanja u dugove usled preteranog trošenja.
11. Naučite decu radosti deljenja
Štednja i orjentisanost ciljevima je najzahvalnije znanje koje možete preneti svom detetu. Tako možete biti sigurni da će biti spremno da sebi obezbedi dobru budućnost, čak i kada vi ne budete mogli da brinete o njemu. Međutim, to što učite dete da štedi, ne treba da znači da štednja treba da bude jedino čemu će se ono posvetiti u životu. Novac nam daje priliku da priuštimo i sebi, ali i drugima mnogo uživanja. I što je još važnije daje nam priliku da budemo velikodušni. Da ono dobro što imamo, delimo sa nekim ko je u nevolji. Kada učite dete štednji, naučite ga i da bude velikodušno. Objasnite mu da može sada da potroši novac i da uživa sa prijateljima, i da može da uštedi. Pokažite mu i da pomoć onima koji su u nevolji nije "greh", već privilegija koje nikad ne treba da se liši.

Korak po korak
Predškolski uzrast
Detetu od tri do pet godina dajte sumu za koju može sebi da kupi omiljeni slatkiš i da plati vožnju u luna-parku. U tom uzrastu deca treba da nauče da se za novac dobija neka usluga ili roba.
Od šest do 12 godina
Ovo je pravo vreme kada dete treba da savlada veštinu kupovine i kontrolisanje kusura. Školarcima odredite nedeljni džeparac u skladu s njegovim školskim potrebama, ali i s vašim kućnim budžetom.
Od 13 do 15 godina
U ranim tinejdžerskim godinama neka deca već zarađuju prvi novac, a druga brižljivo skupljaju džeparac ili pare koje su od baba, deda i ostale rodbine dobila za rođendan. Vi svakako treba da znate kojoj sumom vaš tinejdžer raspolaže i kako planira da potroši novac. Predočite mu sve prednosti štednje i stimulišite ga da bude odgovoran.

Нема коментара:

Постави коментар