четвртак, 10. октобар 2013.

СРЕЋНО ДЕТЕ

ožda ste već čuli rečenicu “Ako imate srećan brak, imaćete i srećnu decu”. Mnogo nas u konstantnoj brizi o deci zapostavi partnera. Dovoljno je zapitati se kada ste poslednji put proveli zajedničke trenutke sa vašim suprugom koji nisu imali nikakve veze sa decom? Odgovor može biti iznenađujući, iako se viđate svaki dan. Odvojite dosta vremena za vaš brak i fokusirajte se, s vremena na vreme, samo na vas dvoje.Primetićete da vas to čini boljim partnerima i boljim roditeljima.

Ako vašoj deci date dobar primer i pokažete im kako izgleda zdrav odnos odraslih ljudi pružićete im sigurnost, samopouzdanje i veru u ljude. Ali, kao i mnogim drugim stvarima, i vašoj vezi je potrebna nega da bi ona napredovala. I bez obzira koliko ste zauzeti, veoma je važno da odvojite vreme jedno za drugo. Bilo da se radi o redovnom izlasku tokom nedelje, prepodnevnom telefoniranju ili večernjem razgovoru na kauču, potrebno je da se oboje obavežete na redovnu komunikaciju i potrudite oko zdrave interakcije.


Prisetite se prvih susreta i svih stvari koje su vam se dopale i koje su vas uzbuđivale kod partnera. I imajte ih na umu kada se zapitate “kako odrastao čovek može celo veče da prolazi pored prljavih sudova i nikako ih ne skloni”. Budite sigurni da vaš suprug nema nikakvu nameru da se vi osećate loše.
Vratite se u trenutak kada ste voleli vašeg dragog više od bilo koga drugog na svetu. Razgovarajte sa njim o tim trenucima, pokažite mu da ih se sećate, da mislite o njima i da su vam oni važni. Razgovor može oboma da bude jako prijatan, i može da vas odvede u sasvim neočekivanom pravcu.

Verovatno ste odavno shvatili da ne možete da promenite nikoga oko vas. Ali možete sebe, i pre svega, način na koji reagujete. Radite na tome. Kada vam je sudova jednostavno preko glave svesno odlučite da oni ne treba da postanu predmet svađe. Na kraju krajeva to su samo sudovi. Umesto da kažete “Hoćeš li se ti ikad setiti da skloniš te sudove? Pokušajte sa “Ajde molim te sredi te sudove za mene.”
Kada vaš muž uradi nešto što vam se ne sviđa ili vam smeta nemojte ćutati do trenutka kada se sve skupi i vi jednostavno eksplodirate. Recite odmah o čemu se radi. Npr. “Jako mi smeta kad se ne javiš na vreme da ostaješ duže van kuće kao sinoć. Osećam se kao da me ne poštuješ.” I videćete da će vam biti lakše.

Svi se svađaju i to je sasvim normalno. Ali, važan je način na koji se svađate. Dogovorite se da se uvek obraćate jedno drugom na civilizovan način. Možda će vam trebati puno vežbanja, ali vredi. Otkrićete da kada vam je ton ljubazan i reči koje vam izlaze iz usta su ljubaznije, i obrnuto. Pokažite vašoj deci da ste oboje u stanju da se raspravljate bez rasipanja uvreda.

Za negovanje veze potrebni su i vreme i posvećenost. Rezultata neće biti preko noći ali, ako se budete potrudili, primetićete veoma brzo pozitivne promene. Videćete da i u braku ljubav može da procveta.

Нема коментара:

Постави коментар