петак, 11. октобар 2013.

ВУК КАРАЏИЋ

За оне који желе да знају више.
Вук Стефановић Караџић
Вук Стефановић Караџић је рођен у породици у којој су деца умирала, па је по народном обичају, добио име Вук како му вештице не би наудиле. Рођен је у Тршићу.
Писање и читање је научио од рођака Јевте Савића, који је био једини писмен човек у крају. Образовање је наставио у Лозници, а касније у манастиру Троноши. Како га у манастиру нису учили, него терали да чува стоку, отац га је вратио кући. Не успевши да се упише у карловачку гимназију, он одлази у Петриње. Касније стиже у Београд да упозна Доситеја Обрадовића, свог вољеног просветитеља.
Кад је отворена Велика школа у Београду, Вук је постао њен ђак. Убрзо обољева и одлази на лечење у Пешту. Касније се враћа у Србију и када устанак пропада, одлази у Беч. У Бечу започео је свој рад на уређењу језика и правописа и увођењу народног језика у књижевност. У породици му је остала жива само кћерка Мина Караџић.
Вук је умро у Бечу. Његове кости пренешене су у Београд 1897. године и са великим почастима сахрањене у порти Саборне цркве, поред Доситеја Обрадовића.
. Из старословенске азбуке Вук је узео следећа 24 слова:
А а
Б б
В в
Г г
Д д
Е е
Ж ж
З з
И и
К к
Л л
М м
Н н
О о
П п
Р р
С с
Т т
У у
Ф ф
Х х
Ц ц
Ч ч
Ш ш
Њима је додао: Ј ј, Љ љ, Њ њ, Ћ ћ, Ђ ђ и Џ џ а избацио:

Ѥ ѥ (је)
Ѣ, ѣ (јат)
І ї (и)
Ы ы (и)
Ѵ ѵ (и)
Ѹ ѹ (у)
Ѡ ѡ (о)
Ѧ ѧ (ен)
Я я (ја)
Ю ю (ју)
Ѿ ѿ (от)
Ѭ ѭ (јус)
Ѳ ѳ (т)
Ѕ ѕ (дз)
Щ щ (шч)
Ѯ ѯ (кс)
Ѱ ѱ (пс)

Нема коментара:

Постави коментар