субота, 4. април 2020.

ПИСАЊЕ САСТАВА

 ПИСАЊЕ САСТАВА (прочитај, запамти, размисли; у уторак ћеш поново имати прилику да пишеш о некоме из свог окружења)
Да бисмо што боље написали састав, неопходно је да се подсетимо шта састав треба да има.
Почетак, средину и крај!!!
Увод (занимљив приступ теми – увек на неки нови начин; обично
један одељак, некада две-три реченице);
Разрада (најважнији део задатка, у њему се одговара на тему; садржи више одељака; основна мисао се развија, објашњавају све појединости које се наслањају на увод и које се из увода развијају; наводити примере који најпотпуније доказују оно о чему се пише и употребљавати их где им је место);
Закључак (извод из свега што је у задатку речено; понављање главних мисли из разраде, али не истим речима и реченицама – то су сажете и језгровите мисли које делују убедљивије; један одељак, две-три реченице).
Потрудити се да реченице буду јасне и повезане, да прате редослед дешавања радње. Почетак реченице, као и имена људи и места пишу се великим словом. На крај реченице треба ставити одговарајући знак. Да не бисмо понављали исте речи, треба да се сетимо оних са сличним значењем. То ће учинити састав занимљивијим и обогатити га.
Шта још састав чини занимљивијим? Брза промена дешавања и јака осећања.
Како постижемо то у саставу? Кратким реченицама.
По завршетку писања пажљиво прочитати свој рад и исправити грешке (правописне, граматичке, стилске). Док читамо, можда се сетимо неког бољег израза, лепше мисли. Треба је додати и допунити свој рад.
ТРУДИ СЕ ДА РУКОПИС БУДЕ   Л Е П




Нема коментара:

Постави коментар