субота, 29. март 2014.

Првонаграђена бајка на конкурсу:"У хајку на бајку"

Принц змија и виле


          Једном давно, у једном краљевству, преко седам мора и гора, живели су принц и принцеза. Али принц је само ноћу био човек, а дању змија. Због тога је био јако тужан.

          Једне ноћи док је спавао, у сну му је дошла вила и рекла: Aко желиш да се отарасиш змијског одела, нађи Вилу Воде и замоли је да ти дâ сребрну воду. Том водом у поноћ поспи одело и оно ће нестати.

          Када се пробудио принц је сачекао да падне мрак и кренуо да тражи Вилу Воде. Ишао је дуго и наишао на Вилу Земље и питао ју је: Да ли знаш где живи Вила Воде? Вила Земље му је рекла да не зна, али мисли да Вила Светлости зна. Затим му је дала светлосни штапић који треба да поклони Вили Светлости.

          Дуго је путовао и наишао на Вилу Светлости. Објаснио јој је шта тражи и поклонио јој је светлосни штапић. Вила се обрадовала и рекла принцу да Вила Воде живи иза три брда и три мора, у малом језерцету. Онда му је поклонила магични чешаљ који треба да дâ Вили Воде да се очешља.

          Принц је брже путовао дању као змија, него ноћу. После седам дана стигао је до језерцета. Позвао је Вилу Воде и рекао: Вило Воде, помози ми да више не будем змија, него само принц. Имам овај магичан чешаљ који ти шаље Вила Светлости.

          Вила Воде се сажалила на принца, очешљала косу и из косе јој је потекла сребрна вода. Принц је сачекао поноћ, скинуо змијско одело и полио га сребрном водом. Одело се истопило.

          Принц је срећно пожурио у своје краљевство да обрадује принцезу, јер више неће бити змија. Његова жена се много обрадовала кад је то чула.

          После тога, живели су срећно до краја живота и имали пуно деце.



Александар Петковић II/4

Нема коментара:

Постави коментар